توصیه های پزشکی و بهداشتی«
حوزه : سلامت عمومي (همه گروهها)
موضوع : بهداشت فردي
عنوان : توصيه هاي جامع
4) سوال : روشهاي عمومي کاهش عوامل خطر سلامتي چيستند؟
توصیه : 11 مورد از مهمترين روشهاي عمومي مقابله با عوامل خطر سلامت
fjrigjwwe9r0tblRecommendation:Result_Question

در اينجا توصيه هاي کلي در مورد روشهاي مقابله با عوامل خطر سلامتي، در چارچوب کنترل عمومي ترين و شايعترين عوامل (از ميان 43 عامل خطر قابل کنترل شناسايي شده توسط WHO) که باعث بيشترين تاثيرات منفي بر سلامت مي شوند، صورت مي پذيرد:
توضيح:
1- رعايت پاکيزگي و بهداشت فردي: يادگيري و بکارگيري اصول بهداشت فردي و رعايت نکات بهداشتي هرچند ساده و اوليه، بالاخص در ارتباط با پيشگيري از انواع عفونتها (باکتريايي، انگلي، قارچي و ويروسي) از اهميت بالايي برخوردار است و مي تواند به طور موثري کارآيي داشته
2- تغذيه مناسب با غذاهاي سالم: تمامي سيتم هاي بدن به تغذيه صحيح، مناسب، منظم و سالم نيازمندند تا بتوانند رشد، متابوليسم و عملکرد طبيعي خود را داشته باشند. تغذيه مناسب مشتمل بر تامين پروتئين، ويتامين ها، هيدراتهاي کربن، مواد معدني و چربي به ميزان کافي است.
·         تنوع غذايي را در سبد خانوار حفظ کنيد و از تمام گروههاي غذايي در تغذيه روزانه خود بهره بگيريد.
·         مواد غذايي کم ارزش (از لحاظ تغذيه اي و محتواي مواد مورد نياز بدن) را تا حد امکان کمتر مصرف کنيد. مواد خوراکي (نوشيدني و غذايي) حاوي شکر اضافه را از سبد غذايي خود حذف کنيد يا شديدا تقليل دهيد.
·         از ميوه ها و سبزيجات تازه و سالم به ميزان بيشتري استفاده کنيد. حداقل 5 سهم يا واحد ميوه و سبزيجات را در رژيم غذايي روزانه بگنجانيد. ميزان ايده آل آن براي افراد بالغ، 7 تا 9 واحد است.
ميزان مصرف چربي را  در غذاي روزانه خود کاهش دهيد. از روغن هاي با ترانس پايين (چربيهاي غير اشباع) و مواد غذايي حاوي چربيهاي امگا-3 و امگا-6 استفاده کنيد. از مصرف روغنهاي نيمه-هيدروژنه اجتناب کنيد چراکه مضرتر از حالت طبيعي هستند.
از لبنيات کم چرب يا بدون چربي استفاده کنيد. 
حداقل دو بار در هفته ماهي بخوريد (بالاخص قزل آلا و شاه ماهي که امگا-3 زيادي را نيز دارا مي باشند).
مصرف مواد حاوي کلسترول بالا را در رژيم غذايي خود تقليل دهيد ميزان کلسترول استاندارد در رژيم غذايي افراد بالغ 300 ميلي گرم در روز است.
غذاهاي خود را کمتر نمک بزنيد و بي نمک مصرف کنيد. سعي کنيد در روز کمتر از 1500 ميلي گرم در روز نمک وارد بدنتان شود. 

3- انجام فعاليت فيزيکي، تحرک و ورزش: طبق توصيه اکيد انجمن قلب آمريکا براي تمامي افراد بالغ، انجام فعاليت فيزيکي هوازي يا آيروبيک (مثلا دويدن يا راه رفتن سريع) در حد 30 دقيقه فعاليت با شدت متوسط * در 3 زمان 10 دقيقه اي (بالاخص در ابتداي برنامه فعاليتي تا بدن عادت کند) يا 20 دقيقه فعاليت ممتد با همان شدت در روز بطوريکه در اين زمان، ضربان قلب بالا رفته، تنفس تندتر شده و تعريق صورت گيرد، از الزامات سبک سالم زندگي بوده و در سلامت قلب بسيار حايز اهميت است. تواتر اين فعاليتها بايد بين 4 تا 6 روز در هفته باشد. رعايت اين توصيه در سلامت جسم و روح اثر قابل ملاحظه اي را داراست و ما را از ابتلا به بسياري از بيماريها (قلبي-عروقي و متابوليک مانند ديابت) مصون مي دارد. توصيه ديگر انجمن قلب آمريکا کنترل وزن بدن و توجه به نسبتهاي بدن است؛ توصيه محوري در اين ارتباط اينست که به ميزان مواد و کالري دريافتي، فعاليت داشته باشيد. کنترل وزن يعني دقت داشتن به وضعيت جسمي خود و تناسب اندازه هاي بدن و پيشگيري از اضافه شدن بي رويه وزن بدن از طريق عادت کردن به سبک زندگي سالم (منجمله عادات سالم تغذيه، فعاليت مناسب و ...).  

*در روش MET (که واحد مصرف انرژي به ازاي فعاليت است و مخفف آن به معني فعاليت معادل متابوليک يا Metabolic Equivalent Task مي باشد) شدت متوسط بين 3 تا 6 MET تعريف شده است که معادل راه رفتن با سرعت 5/2 مايل در ساعت (3 MET) تا دويدن آرام در حد 1 مايل در 13 يا 14 دقيقه (6 MET) مي باشد. (1 مايل معادل 1609 متر است).

4- نوشيدن آب سالم به ميزان کافي: حدود 60 تا 70 درصد از وزن بدن ما را آب تشکيل مي دهد. آب در تنظيم عملکرد و نيز حفاظت ارگانها، تنظيم درجه حرارت بدن، انتقال اکسيژن و مواد غذايي به سلولها و بافتها و دفع مواد زايد و ... نقش حياتي را داراست.  برخي از متخصصين بر اين عقيده اند که ميزان آب دريافتي روزانه هر فرد بالغ را ميتوان بر حسب وزن بدن وي محاسبه کرد به گونه اي که ميزان آب دريافتي بر حسب اونس (35/28 گرم) برابر با نصف وزن بدن بر حسب پوند (6/453 گرم) مي باشد (يعني فردي با 160 پوند وزن -5/72 کيلو-، لازم است در روز 80 اونس -27/2 ليتر- آب مصرف کند). برخي ديگر نيز ميزان مورد نياز آب روزانه را 3 ليتر براي مردان و 2/2 ليتر براي زنان پيشنهاد کرده اند. اين ميزان آب مربوط به شرايط معمول است و بر حسب شرايط ويژه مانند انجام فعاليت هاي ورزشي، بيماري، وضعيت آب و هوايي مختلف و نيز در شير دهي و بارداري، تغيير خواهد کرد. همچنين توصيه مي شود که قبل، حين و در پايان ورزش، آب بنوشيد و همراه هر وعده غذايي نيز يک ليوان آب يا مايعات کم کالري يا بدون کالري مصرف کنيد. 

5- داشتن خواب مناسب: خواب کافي بر عملکرد بهتر سيستمهاي بدن، آرامش و سلامت مغز، بسيار اثر گذار است و کيفيت زندگي افراد را تحت تاثير قرار مي دهد. چند که در تحقيقات مختلف نشان داده شده است که ميزان نياز هر فرد به خواب بسيار متغير است اما موسسه ملي خواب آمريکا، براي افراد بالغ 7 تا 9ساعت خواب را در شبانه روز برآورد نموده است. اين ميزان براي افراد نوجوان سنين 10 تا 17 سال، به ميزان 5/8 تا 25/9 ساعت است.

6- داشتن کار مناسب: کار مناسب، در محيطي سالم و بدور از عوامل خطر و استرس، بر کيفيت زندگي تاثير چشمگيري را داراست. پرهيز از مخاطرات شغلي و ايمني کار از مهمترين آموزه هاي شغلي افراد محسوب مي شوند که بايد دقت کافي به آن مبذول گردد.

7- کاهش استرس: بدن انسان روزانه در مواجهه با استرسهاي مختلف قرار دارد و عکي العمل خود را به صورت ترشح هورمونها و تغيير در عملکرد سيستمهاي بدن اعمال مي کند. وجود مداوم اين فشارها و اعمال تغييرات فيزيولوژيک در بدن و در حالت تدافعي بودن کامل بدن در دراز مدت از کارايي تمامي سيستمها کاسته و باعث خستگي و آمادگي بدن براي ابتلا به بيماريهاي مختلف مي شود. کنترل و مديريت استرس از راههاي اساسي کاهش استرس و اثرات نامطلوب آن است. يادگيري مهارتهاي مديريت فردي و مديريت استرس، بعنوان يکي از پايه اي ترين مهارتهاي زندگي افراد قلمداد مي شود لذا راهکارهاي اجراي آن بايد فرا گرفته شوند. کاهش استرس باعث کاهش خطر ابتلا به بسياري از بيماريهاي جسمي و رواني است و بر ارتقاي کيفيت زندگي تاثير بسزايي دارد.

8- پرهيز از مصرف تنباکو: مصرف سيگار و دخانيات بعنوان يکي از عوامل خطر اثبات شده سلامت شناخته مي شود که قابلت کنترل و مديريت بالايي دارد. با حذف سيگار فراواني بسياري از بيماريها (منجمله بيماريهاي ريوي، برخي سرطانها و بيماريهاي قلبي-عروقي) کاهش يافته و از افزايش عوارض و پيشرفت ديگر بيماريها (مانند عوارض بيماري ديابت) جلوگيري بعمل مي آيد. از آنجاييکه در محيط زندگي افراد هميشه درجاتي از آلودگي هاي محيطي و عوامل خطر ذاتي وجود دارد، لذا از ديدگاه سلامت اضافه کردن ريسک اضافه به اين مجموعه بسيار کار نابخردانه اي محسوب مي شود. 

9- دوري از مصرف الکل: استفاده از الکل و نوشيدنيهاي الکلي، علاوه بر اضافه نمودن وزن، داراي اثراتي بر سيستمهاي بدن منجمله کبد است. مصرف الکل بالاخص، مصرف بي رويه آن از عوامل خطر ساز سلامتي است که با کنترل آن مي توان از بيماريهاي مربوط به آن و عوارض ناشي از اثرات سکرآور آن در زمان مصرف خود را مصون داشت. مصرف روزانه بيش از 4 واحد الکل براي مردان و بيش از 3 واحد براي زنان، در متون مختلف پزشکي به شدت منع شده است. (هر واحد معادل حدود 500 سي سي آبجوي با قدرت معمولي و يا حدود 30 سي سي مشروبات الکلي است).

10- اجتناب از مواجهه با مواد شيميايي، آرايشي و شوينده هاي مضر: با رعايت اين توصيه محافظت بيشتري را از پوست و سيستم تنفس خود (و همچنين ساير ارگانهاي بدن در صورت جذب مواد) خواهيد داشت. استفاده از مواد آرايشي زياد باعث آسيب پذير نمودن پوست، افزايش چين و چروکها و بيماريها و مشکلات پوستي متعدد مي گردد. مواد شيميايي نيز علاوه بر سميت و مضرات کوتاه مدت، مي توانند منشاء تغييرات و آسيبهاي طولاني مدت و مزمن و نيز سرطان باشند.  

11- محافظت از خود در برابر نور آفتاب: محافظت از پوست و چشم در برابر تابش مضر اشعه آفتاب از ديگر توصيه هاي مهم سلامت است که بسيار در مورد آن تاکيد شده است و استفاده از محافظ و پوشش مناسب، عينک ضد آفتاب مناسب و کرمهاي ضد آفتاب از روشهاي مقابله با اين عامل خطر محسوب مي شوند.

استفاده از مطالب فقط با ذکر منبع Ipezeshk.com مجاز است.
 
<<12345678910>>
 
آشنایی با آی پزشک
درباره آی پزشک
تماس با آی پزشک
عضویت در آی پزشک
جستجو در آی پزشک
تماس با آی پزشک
وب سایت : www.IPezeshk.com
وب ایمیل : info@IPezeshk.com