سرطان تخمدان«زنان«
 
    
سرطان تخمدان
معرفی بیماری
fjrigjwwe9r3tblBimari:des_Bimari
fjrigjwwe9r0tblBimari:des_Bimari

آمار سازمان بهداشت جهاني نشانگر اين است که يک زن از هر 55 زن در جهان مبتلا به سرطان تخمدان در مقطعي از زندگي‌اش مي‌شود. به طور معمول اين سرطان بيماري‌اي است که زنان بالاي 50 سال را درگير مي‌کند. چندين نوع از سرطان‌هاي تخمدان وجود دارد؛ از جمله سرطان اپي‌تليال، سرطان بوردرلاين و سرطان سلول‌هاي زاينده. شايع‌ترين نوع، سرطان سلول‌هاي اپي‌تليال يا سلول‌هاي پوشش‌دهنده تخمدان هاست و حدود 80 تا 90درصد سرطان‌هاي تخمدان از اين نوع هستند.

سرطان‌هاي بوردرلاين يا سرطان سلول‌هاي بنيادين، سرطان‌هاي نسبتاً خوش‌خيم‌تر و کم‌خطرتري هستند که با يک جراحي کوچک قابل درمانند. سرطان سلول‌هاي زاينده يا جرم سل تخمدان هم بين 5تا 10درصد سرطان‌هاي تخمدان را تشکيل مي دهد و در سلول‌هايي که در آينده به تخمک تبديل مي‌شوند، رخ مي‌دهد.

مشخصات
fjrigjwwe9r3tblBimari:Text_Bimari
fjrigjwwe9r1tblBimari:Text_Bimari
fjrigjwwe9r0tblBimari:Text_Bimari
علل‌:

نداشتن فرزند و باردار نشدن: دختراني که ازدواج نمي‌کنند يا پس از ازدواج باردار نمي‌شوند بيشتر در معرض ابتلا به اين بيماري هستند.

هر چقدر سن بالاتر برود، احتمال ابتلا به بيماري بيشتر مي‌شود. عموماً اين سرطان زنان بالاي 50سال را به‌خود درگير مي‌کند و بيشترين افراد مبتلا بين 55تا 60سال را دارند.

داشتن سابقه ابتلا به سرطان تخمدان در يکي از افراد نزديک خانواده از مهم‌ترين عوامل ابتلا به اين بيماري است.

زناني که براي برطرف کردن علائم دوران يائسگي تحت هورمون درماني قرار مي‌گيرند.

داروهاي تحريک‌کننده تخمدان‌ها که براي درمان ناباروري تجويز مي‌شود، احتمال بروز سرطان تخمدان از نوع بوردرلاين را افزايش مي‌دهد.

زناني که به بيماري آندومتريوز مبتلا هستند، احتمال بيشتري براي ابتلا به سرطان تخمدان دارند.

زنان با اضافه‌وزن زياد و داراي BMI بالاي 30هم احتمال ابتلاي بيشتري دارند.

عوارض ‌:

عوارض خاصي براي اين بيماري گزارش نشده است.

درمان ‌:

درمان اصلي سرطان تخمدان، جراحي است. البته جراحي براي برداشتن تخمدان‌ها ممکن است با درمان تکميلي به صورت راديوتراپي همراه شود. پس از جراحي برداشتن سرطان تخمدان فرد ممکن است همچنان احساس درد شکمي داشته باشد که براي او به مدت چند هفته داروهاي مسکن تجويز مي‌شود. گاهي هم ممکن است پزشکان براي بيمار درخواست شيمي‌درماني کنند که شيمي‌درماني يا از راه تجويز دهاني يا به‌وسيله تزريق وريدي يا از راه گذاشتن لوله کوچکي در شکم فرد بيمار انجام مي‌شود.

يکي از نکات اصلي در انتخاب شيوه درمان تمايل بيمار به داشتن فرزند پس از بيماري است. در صورتي که فرد بخواهد صاحب فرزند شود پزشکان بايد به احتمال درمان او بدون برداشتن تخمدان‌هايش فکر کنند البته عامل اصلي در تصميم‌گيري در اين مورد مرحله و ميزان پيشرفت سرطان است. در واقع در زنان جواني که در مرحله ابتدايي سرطانشان تشخيص داده شده‌ است مي‌توان با حفظ تخمدان به خارج کردن سرطان فکر کرد. پس از جراحي برداشتن سرطان تخمدان فرد ممکن است همچنان احساس درد شکمي داشته باشد که براي او به مدت چند هفته داروهاي مسکن تجويز مي‌شود. احساس برگشتن به حالت طبيعي و وضعيت طبيعي بدن ممکن است تا چند هفته پس از انجام اين جراحي وجود نداشته باشد.

نشانه ها
fjrigjwwe9r3tblBimari:Neshaneh_Bimari
fjrigjwwe9r2tblBimari:Neshaneh_Bimari
    در مورد همه سرطان‌ها بايد نشانه‌هاي اوليه بيماري را شناخت تا بتوان در صورت ابتلا به آن سرطان، تشخيص زودرس و درمان کامل‌تري داشت.
  • افزايش ناگهاني سايز شکم و علائم شبيه به نفخ شکم
  • درد دائمي و گنگ در ناحيه شکم و زير شکم
  • سير شدن پس از خوردن بسيار کم غذا
  • مشکل در بلع غذا
  • علائم ادراري از جمله احساس نياز فوري به دفع ادرار و تکرر ادرار
زمان مراجعه به پزشک
fjrigjwwe9r0tblBimari:morajePezeshk_Bimari
رژیم غذایی
fjrigjwwe9r0tblBimari:Rejim_Bimari
پیشگیری
fjrigjwwe9r2tblBimari:Pishgiri_Bimari
fjrigjwwe9r1tblBimari:Pishgiri_Bimari
fjrigjwwe9r3tblBimari:Pishgiri_Bimari

قرص‌هاي ضدبارداري خوراکي: مصرف قرص‌هاي ضدبارداري خوراکي مي‌تواند 40 تا 50 درصد از خطر ابتلا به سرطان تخمدان را کاهش دهد. اين کاهش خطر به خصوص پس از 5 سال مصرف اين قرص‌ها چشمگيرتر مي‌شود. به طور کلي هر چه طول مدت مصرف اين قرص‌ها بيشتر باشد، احتمال اثر محافظتي آنها در برابر سرطان تخمدان بيشتر مي ‌شود.

تغييرات رژيم غذايي و ورزش:بسياري از کارشناسان براي کمک به پيشگيري از سرطان تخمدان خوردن غذاي کم‌چربي، پرفيبر و کاهش مصرف گوشت قرمز و اجتناب از مصرف الکل را پيشنهاد مي‌کنند. بررسي‌‌ها نشان‌ داده‌اند رژيم غذايي کم‌چربي که دست کم براي چهار سال ادامه داشته باشد، مي‌تواند خطر سرطان تخمدان را کاهش دهد.

به علاوه انجام ورزش دست کم سه بار در روز براي پايين‌ نگه داشتن ميزان چربي بدن نيز به پيشگيري سرطان تخمدان کمک مي‌کند. در افراد 18 ساله و بالاتر که ضريب توده بدني يا BMI که بيشتر از 25باشد، خطر سرطان تخمدان را بالا مي‌برد.

بارداري و شيردهي از پستان:‌گرچه نيايد تصميم به بچه‌دار شدن را صرف بر مبناي کاهش خطر سرطان تخمدان گرفت، اما بررسي‌ها نشان داده‌اند که در زناني که باردار شده‌اند نسبت به زناني که باردار نشده‌اند،‌خطر سرطان تخمدان 30 تا 60 درصد کاهش مي‌يابد.

همچنين اگر اولين فرزند يک زن قبل از 30 سالگي او به دنيا آمده باشد، اين خطر بيشتر کاهش مي‌يابد و با هر بارداري بعدي اين خطر بيشتر کاهش مي‌يابد. به نظر مي‌رسد شيردهي از پستان نيز اثر محافظتي در برابر سرطان پستان داشته باشد.

مشاوره ژنتيک:مشاوره ژنتيک در صورتي که زني سابقه خانوادگي مبني داشتن ژن‌هاي مربوط به افزايش خطر سرطان تخمدان را داشته باشد، توصيه مي‌شود.

در اين مورد فرد پيش از انجام آزمايش ژنتيکي براي اين مورد بايد در مورد منافع و مخاطرات اين آزمايش‌ها با پزشکش مشورت کند. يک آزمايش منفي ممکن است باعث آسودگي خاطر زن شود، اما مثبت بودن آن ها م ممکن است تشويش خاطر او را باعث شود. با اين وجود بسياري از زنان در معرض خطر بالاي سرطان تخمدان احساس مي کنند مشاوره ژنتيک مي‌توانند به آنها کمک کند با اطلاع در مورد نحوه پيشگيري از سرطان تخمدان تصميم بگيرند.

آزمایشهای تشخیص بیماری
fjrigjwwe9r1tblBimari:Azamayesh_Bimari
متخصصین مربوطه
fjrigjwwe9r1tblBimari:Motekhases_Bimari
fjrigjwwe9r3tblBimari:Motekhases_Bimari
fjrigjwwe9r0tblBimari:Motekhases_Bimari
راهنمایی بیشتر
معرفی پزشکان متخصص بیماری: گروه تخصصی زنان و زايمان
 
آشنایی با آی پزشک
درباره آی پزشک
تماس با آی پزشک
عضویت در آی پزشک
جستجو در آی پزشک
تماس با آی پزشک
وب سایت : www.IPezeshk.com
وب ایمیل : info@IPezeshk.com