پوکي استخوان (استئوپروز)«بافت عضلاني و مفاصل«
 
    
پوکي استخوان (استئوپروز)
معرفی بیماری
fjrigjwwe9r0tblBimari:des_Bimari
fjrigjwwe9r1tblBimari:des_Bimari
fjrigjwwe9r3tblBimari:des_Bimari
پوکي استخوان يا استئوپروز طبق تعريف انجمن ملي بهداشت (هيات ايجاد اتفاق نظر براي پيشگيري از استئوپروز) يک اختلال اسکلتي است که بيشتر در دوران کهنسالي بروز مي کند و ويژگي بارز آن کاهش استحکام استخوان بوده و فرد را در معرض خطر شکستگي قرار مي‌دهد.

مشخصات
fjrigjwwe9r3tblBimari:Text_Bimari
fjrigjwwe9r2tblBimari:Text_Bimari
fjrigjwwe9r1tblBimari:Text_Bimari
علل‌:

اين بيماري در دوران يائسگي زنان بسيار شايع است زيرا در اين دوران استروژن بسيار در بدن زنان کم مي‌شود. همچنين کمبود مواد معدني مانند کلسيم، پروتئينو ويتامين دي و استعمال دخانيات مانند سيگار باعث پوکي استخوان مي‌شود. در شرايط کمبود مواد معدني در رژيم غذايي، بدن اين کمبود را از بافت‌هاي استخواني مي‌گيرد و اين کار در طول زمان باعث فقر استخوان‌ها از لحاظ مواد معدني و در نتيجه پوکي استخوان مي‌گردد. همچنين با بالا رفتن سن تخريب بافت استخواني بيش از ساخت آن مي‌شود و با گذشت زمان و در دوران کهنسالي اين عارضه بروز مي‌کند. برخي از بيماري‌ها مثل پرکاري تيروئيد، کم کاري غدد جنسي، آرتريت روماتوئيد، بيماري کوشينگ و ديابت و مصرف برخي داروها مثل کورتن و لووتيروکسين ،فورزمايد، هپارين ،فنيتوئين نيز در طول زمان باعث پوکي استخوان مي‌گردند. عوامل ديگري نيز مثل کم تحرکي يا کمبود وزن بيش از 10% نسبت به وزن دوران جواني يا بي‌ام‌آي کمتر از 19 ،عوامل وراثتي و اعتياد به الکل باعث پوکي استخوان هستند. باور بر اين بود که مصرف بيش از اندازه کافئين از فاکتورهاي خطر است اما تحقيقات تازه نشان مي‌دهد ارتباط زيادي بين استئوپروزي و مصرف کافئين وجود ندارد.

عوامل خطرساز‌:

عوامل خطر براي شکستگي‌هاي ناشي از پوکي استخوان را مي توان به دو گروه قابل کنترل و غيرقابل کنترل تقسيم کرد. علاوه بر اين بيماري‌هايي خاص و اختلالاتي نيز وجود دارند که پوکي استخوان در آنها بعنوان يک عارضه شناخته مي‌شود. استفاده از داروها بطور تئوريک يک عامل خطر قابل کنترل است اگرچه در اغلب موارد افزايش خطر ابتلا به پوکي استخوان بر اثر دارودرماني اجتناب ناپذير است. البته کافئين خطر ابتلا به پوکي استخوان را بالا نمي‌برد.

عوارض ‌:

پوکي استخوان يا " استئوپروز " بيماري خاموش، ناميده مي شود، چرا که در آن، استخوان ها بدون هيچ علامتي پوک مي شوند و وقتي علائم درد و شکستگي بروز پيدا مي کند که بيماري در مرحله پيشرفته است. حتر اگر شکستگي در استخوانهاي اندامها رخ ندهد، پس از گذشت ساليان، علائمي چون درد کمر و خميدگي قامت ايجاد مي شود که ناشي از شکستگي يا بهتر است بگوييم خردشدگي استخوان مهر ه هاي کمري است.

درمان ‌:
  • بيس‌فسفنات‌ها
  • آگونسيت - آنتاگونسيت‌هاي استروژن
  • هورمون درماني جايگزين(HRT)

محققان گزارش کرده‌اند که شکستگي‌هاي گردن ران و مهره‌ها پس از 5?2 سال، 36% کاهش يافته‌اند. علاوه بر افزايش توده استخواني، بهبود وضعيت ليپيدها، کاهش سرطان کولون و کاهش علائم يائسگي فوايد ديگر اين روش درماني هستند. با اين حال به‌دليل خطرات احتمالي HRT من‌جمله وقايع قلبي-عروقي، سرطان پستان، ترومبوز وريدي عمقي، آمبولي ريوي و مشکلات کيسه صفرا توصيه مي‌شود اين روش فقط بايد براي تخفيف علائم يائسگي به‌کار رود و براي پيشگيري يا درمان استئوپروز از درمان‌هاي ديگري استفاده شود.

  • کلسي‌تونين
  • هورمون پاراتيروئيد
  • درمان‌هاي آينده
  • جراحي ترميمي مهره‌ها(کيفوپلاستي)
نشانه ها
fjrigjwwe9r0tblBimari:Neshaneh_Bimari
علل‌:

برخلاف بسياري از بيماري‌هاي مزمن ديگر که علائم و نشانه‌هاي متعددي دارند، استئوپروز يک بيماري خاموش و بدون علامت است تا زماني که يک شکستگي ايجاد شود. که هفتصدهزار مورد آن در مهره‌ها، دويست و پنجاه هزار مورد در استخوان راديوس، دويست و پنجاه هزار مورد در لگن و سيصدهزار مورد در ساير استخوان‎ها رخ مي‎دهند. شکستگي‌هاي لگن وخيم‌ترين عارضه استئوپروز بوده و ميزان مرگ ومير آن در سال اول بيش از 20% است. شکستگي‌هاي ناشي از استئوپروز، شکستگي‌هاي هستند که به طور معمول در آن موقعيت‌ها در افراد سالم شکستگي استخوان رخ نمي‌دهد. که اين شکستگي‌ها به عنوان شکستگي ناشي از شکنندگي در نظر گرفته مي‌شوند. شکستگي‌هاي لگن پس از سقوط رخ مي‌دهند، اما دو سوم شکستگي‌هاي مهره‌اي به صورت خاموش بوده و با يک فشار مختصر مانند بلند کردن يک جسم، عطسه کردن و خم شدن رخ مي‌دهند.

زمان مراجعه به پزشک
fjrigjwwe9r2tblBimari:morajePezeshk_Bimari
fjrigjwwe9r1tblBimari:morajePezeshk_Bimari
fjrigjwwe9r3tblBimari:morajePezeshk_Bimari
رژیم غذایی
fjrigjwwe9r3tblBimari:Rejim_Bimari
fjrigjwwe9r2tblBimari:Rejim_Bimari
fjrigjwwe9r1tblBimari:Rejim_Bimari
پیشگیری
fjrigjwwe9r2tblBimari:Pishgiri_Bimari
fjrigjwwe9r3tblBimari:Pishgiri_Bimari
fjrigjwwe9r1tblBimari:Pishgiri_Bimari

به منظور پيشگيري از بروز پوکي استخوان مي توان به موارد زير اشاره کرد:

  • ورزش
  • دريافت کافي کلسيم، ويتامين «D»، و مواد مغذي ديگر
  • مواجهه کافي با آفتاب
  • عدم مصرف زياد کافئين، الکل و عدم استعمال دخانيات
آزمایشهای تشخیص بیماری
fjrigjwwe9r3tblBimari:Azamayesh_Bimari
fjrigjwwe9r1tblBimari:Azamayesh_Bimari
fjrigjwwe9r0tblBimari:Azamayesh_Bimari
متخصصین مربوطه
fjrigjwwe9r3tblBimari:Motekhases_Bimari
fjrigjwwe9r2tblBimari:Motekhases_Bimari
fjrigjwwe9r1tblBimari:Motekhases_Bimari
راهنمایی بیشتر
 
آشنایی با آی پزشک
درباره آی پزشک
تماس با آی پزشک
عضویت در آی پزشک
جستجو در آی پزشک
تماس با آی پزشک
وب سایت : www.IPezeshk.com
وب ایمیل : info@IPezeshk.com