تورم غدد لنفاوي (لنفادنوپاتي)«غدد و متابوليسم«
درمانگاه شبانه روزي
 
    
تورم غدد لنفاوي (لنفادنوپاتي)
معرفی بیماری
fjrigjwwe9r1tblBimari:des_Bimari
fjrigjwwe9r0tblBimari:des_Bimari

سيستم دفاعي بدن براي مبارزه با عفونت‌‌ها از مکانيسمي‌‌کمک مي‌‌گيرد که حاصل آن تجمع گلبول‌‌هاي سفيد خون درغدد لنفاوي بدن است،ديگر از بزرگ و دردناک شدن اين غده‌‌ها که بيشتر در ناحيه گردن، زير بغل و کشاله ران تجمع دارد. تورم غدد لنفاوي در بسياري موارد و بويژه در کودکان نشانه خطرناکي محسوب نمي‌‌شود،يک غده لنفاوي طبيعي توده اي نرم، لاستيکي و متحرک با قطر کمتر از يک سانتي متر و حداکثر دو سانتي متر است که معمولا تحت تاثير يک بيماري زمينه اي عفوني متورم، بزرگ و حساس مي‌‌شود.

غدد لنفاوي دو دسته است و به غدد لنفاوي محيطي چون گردن، زير بغل و ران پا و غدد مرکزي چون غدد لنفاوي طحال، شکم و قفسه سينه تقسيم مي‌‌شود، مي‌‌گويد: بررسي غدد لنفاوي مرکزي نيز در صورتي که تورم غدد لنفاوي محيطي بدون علت و نشانه‌هاي شايع باشد و شخص نيز بيش از 50 سال داشته باشد از طريق سونوگرافي و نمونه برداري ضروري است؛ زيرا بزرگ شدن غدد لنفاوي طحال، قفسه سينه يا شکم در برخي موارد مي‌‌تواند نشانه اي از بيماري‌هاي خطرناک و بدخيم باشد.

بزرگي غدد لنفاوي زير فکي و گردني زير دو سانتي متر در کودکان به دليل ابتلاي مکرر به سرماخوردگي و گلو درد‌هاي چرکي طبيعي است.

مشخصات
fjrigjwwe9r2tblBimari:Text_Bimari
fjrigjwwe9r1tblBimari:Text_Bimari
علل‌:

جالب است بدانيد که بيش از دوسوم غدد لنفاوي به علت‌هايي که تشخيص داده نمي‌‌شود، متورم مي‌‌شود. در بقيه موارد نيز بيماري‌‌هاي عفوني که شايع ترين آن بيماري‌هاي ويروسي چون سرماخوردگي، آنژين چرکي گلو، بيماري‌‌هاي انگلي ناشي از مصرف گوشت‌‌هاي نيمه پخته در انواع کباب‌ها و نيز بيماري‌هاي منتقل شده از حيواناتي چون گربه به انسان است. حتي بيماري‌هايي چون سل و سيفليس نيز مي‌‌تواند با عوارضي چون ورم غدد لنفاوي گردن و ران همراه باشد.

غدد لنفاوي در پاسخ به عفونت در ناحي‌هاي دورتر هم متورم مي‌‌شود. مثلا عفونت شست پا يا دست ممکن است به ورم غدد لنفاوي زير بغل و کشاله ران منجر شود.

عوامل خطرساز‌:

عفونت باکتريايي يا ويروسي به طور کلي هر چه سن پايين تر باشد ، ايجاد بيماري هاي لنفوئيدي نيز شايعتر است ، شايعترين علت لنفادنوپاتي تمام سنين عفونت است . در بچه هاي زير سن 10 سال که دچار تورم غدد لنفاوي ناحيه گردن داشته باشد و ساير آن کمتر از 1 سانتي متر باشد معمولاً نيازي به بررسي ندارد زيرا اغلب علت آن عفونت است همينطور در افراد جواني که از لحاظ جنسي فعال هستند . تورم زير 5/1 سانتي متر ناحيه ي اينگوئينال بي اهميت است علل تورم غدد لنفاوي مي تواند بدخيمي سلول هاي لنفوئيد يا عفونت و يا بعضي داروها مانند فني توئيد و ... باشد.

  1. اگر که لنفاد نوپاتي ژنراليزه باشد يعني بيش از 3 ناحيه ي لنفاتيک درگير باشد ( 3 ناحيه نه 3 عدد )
  2. غده ي متورم شده نرم باشد يعني يک حالت لاستيکي مانند داشته باشد ( غدد لنفاوي متورمي که سفت و متحرک ( موبايل ) هستند معمولاً داراي علت عفوني مي باشند )
  3. غدد لنفاوي اي که به بافت زيرين چسبندگي داشته باشد بيشتر بدخيمند .
  4. اگر بيمار داراي سن بالاي 50 سال مخصوصاً سيگاري باشد احتمال بدخيمي بيشتر است .
  5. اگر مساحت غده ي لنفاوي از 25/2 سانتي متر بيشتر باشد (يعني از 5/1 × 5/1 بيشتر باشد ) احتمال بدخيمي زيادتر است .
  6. سه ناحيه لنفاوي اگر درگير باشد بايد شديداً به سرطان شک برد ، شامل : سوپراکلاويکولار ( بالاي ترقوه اي ) ، اسکالن ( در ناحيه گردن ) ، رتروپريتوئن ( شايعترين علت تورم غدد در رتروپرتيوئن لنفوم است )
  7. اگر بيمار با علائم Alarm sign مراجعه کند مانند علائم B ( کاهش وزن ، تعريق ، تب ) ، خشونت صدا ، سندروم سوپراوناکاوا (SCCs ) مراجعه کند احتمال بدخيمي زيادتر است .
  8. اگر بيمار داراي اختلالات سيتوپني ( آنتي ، ترمبوسيتوپني ، لکوپني و ... ) همزمان داشته باشد.
عوارض ‌:

بستگي به علت بزرگ شدن غدد لنفاوي دارد.

درمان ‌:

از آنجاکه تورم غدد لنفاوي معمولا ناشي از يک عفونت است، درمان آن به درمان عامل بيماري مربوط مي‌‌شود. يعني با درمان گلو درد‌هاي چرکي، سرماخوردگي و زخم‌هايي که ممکن است در ناحيه دست و پا ايجاد شده باشد، تورم و درد غدد لنفاوي بهبود مي‌‌يابد. فراموش نکنيد که عفونت‌هاي پوست سر، شقيقه، صورت، دندان و عفونت‌هاي سينوس و گوش باعث تورم غدد لنفاوي مي‌‌شود که در صورت تشخيص درست محل عفونت از سوي متخصص، درمان آن مشکل نخواهد بود، اما در ساده ترين اقدام، گرم کردن محل متورم شده به کاهش درد ناشي از آن کمک مي‌‌کند؛ اما فراموش نکنيد غدد لنفاوي که بزرگ، سفت و تورم آن بدون علت است نياز به پيگيري تخصصي و سريع دارد.

اگر غده لنفاوي پس از بهبود بيماري طي دو تا سه هفته کوچک نشود و حتي بزرگ و متعدد بشود و با تب، رنگ پريدگي و کم خوني نيز همراه باشد، نياز به پيگيري تخصصي دارد.

نشانه ها
fjrigjwwe9r0tblBimari:Neshaneh_Bimari

ورم اين غده‌ها بيشتر در ناحيه گردن اتفاق مي‌‌افتد که مي‌‌تواند ناشي از سرماخوردگي‌‌هاي ويروسي يا باکتريايي، عفونت سينوس‌‌ها، گوش، پوست، عفونت دندان، بيماري‌هاي انگلي و حتي بيماري‌هايي چون سل باشد.

زمان مراجعه به پزشک
fjrigjwwe9r3tblBimari:morajePezeshk_Bimari
fjrigjwwe9r0tblBimari:morajePezeshk_Bimari
fjrigjwwe9r1tblBimari:morajePezeshk_Bimari
رژیم غذایی
fjrigjwwe9r0tblBimari:Rejim_Bimari
fjrigjwwe9r1tblBimari:Rejim_Bimari
پیشگیری
fjrigjwwe9r1tblBimari:Pishgiri_Bimari
fjrigjwwe9r2tblBimari:Pishgiri_Bimari

چون اين تورم ناشي از بيماري‌‌هاي زمين‌هاي است بايد از چنين بيماري‌‌هايي پيشگيري صورت گيرد.

آزمایشهای تشخیص بیماری
fjrigjwwe9r3tblBimari:Azamayesh_Bimari
fjrigjwwe9r0tblBimari:Azamayesh_Bimari
fjrigjwwe9r1tblBimari:Azamayesh_Bimari
متخصصین مربوطه
fjrigjwwe9r3tblBimari:Motekhases_Bimari
fjrigjwwe9r2tblBimari:Motekhases_Bimari
fjrigjwwe9r1tblBimari:Motekhases_Bimari
راهنمایی بیشتر
 
آشنایی با آی پزشک
درباره آی پزشک
تماس با آی پزشک
عضویت در آی پزشک
جستجو در آی پزشک
تماس با آی پزشک
وب سایت : www.IPezeshk.com
وب ایمیل : info@IPezeshk.com