پرکاري تيروئيد (هايپرتيروئيديسم)«غدد و متابوليسم«
درمانگاه شبانه روزي
 
    
پرکاري تيروئيد (هايپرتيروئيديسم)
معرفی بیماری
fjrigjwwe9r0tblBimari:des_Bimari

هايپرتيروئيديسم شرايطي است که در آن غده تيروئيد شما مقادير بالايي از هورمون تيروکسين را ترشح مي‌‌کند، علائم هايپرتيروئيديسم عبارتند از:

  • به صورت معني داري متابوليسم بدن شما بالا مي‌‌رود .
  • مي‌‌تواند سبب کاهش وزن ناگهاني شما شود.
  • ضربان قلبتان را تند يا نامنظم مي‌‌کند .
  • افزايش تعريق خواهيد داشت.
  • با عصبانيت يا کج خلقي روبرو خواهيد شد.

راه‌هاي درماني متفاوتي جهت درمان هيپر تيروئيديسم وجود دارد. پزشکان از دارو‌هاي ضد تيروئيد و يد راديو اکتيو جهت کاهش توليد هورمون‌هاي تيروئيد استفاده مي‌‌کنند گاهي اوقات درمان هيپرتيروئيديسم شامل جراحي و در آوردن قسمتي از غده تيروئيد شماست، بنابراين در صورتي که به اين بيماري توجه نشود مي‌‌تواند به يک مشکل جدي تبديل شود. بيشتر افراد زماني که هيپرتيروئيديسم شان تشخيص داده مي‌‌شود به درمان پاسخ مي‌‌دهند.

مشخصات
fjrigjwwe9r0tblBimari:Text_Bimari
fjrigjwwe9r1tblBimari:Text_Bimari
علل‌:

علل متعددي مانند بيماريGraves يا بيس داو ، گواتر سمي‌‌، بيماريPlumerيا تيروئيد چندگره اي سمي‌‌و التهاب غدد تيروئيد مي‌‌تواند سبب بيماري هيپر تيروئيديسم شود.

دو هورمون مهم که تيروئيد شما توليد مي‌‌کند عبارتند ازتيروکسين(T-4) و تري يدو تيرونين(T-3)که عملکرد‌هاي زير را به عهده دارند:

اثر بر تمام سلول‌هاي بدن و ميزان استفاده بدن شما از چربي‌ها و کربوهيدرات‌‌ها

برضربان قلب شما تاثير مي‌‌گذارند.

به کنترل توليدات پروتئيني کمک مي‌‌کنند.

همچنين تيروئيد شما با توليد هورموني به نام کلسيتونين ميزان کلسيم را در خون شما کنترل مي‌‌کند.

عملکرد توليد تيروکسين(T-4) و تري يدو تيرونين(T-3)

ميزان آزاد سازي دو هورمون T-3و T-4تحت کنترل غده هيپوفيز و هيپوتالاموس شما است که ناحيه اي در پايين مغز شماست و کنترل کننده حرارت کل بدن است. غده هيپوتالاموس پيام‌‌هايي را به سوي هيپوفيز مي‌‌فرستد تا هيپوفيز هورموني به نام TSHرا ترشح کند که تحريک کننده تيروئيد است.

مقدار ترشح TSHبستگي به سطح ،T-3 T-4در خون شما دارد اگر سطح T-3وT-4 در خون شما پايين باشد ترشح TSH بالا مي‌‌رود و اگر مقادير اين دو هورمون پايين باشد ترشح TSH کم مي‌‌شود بنابراين غده تيروئيد شما براساس اينکه با چه ميزانTSH روبرو شد‌هاست مقدار ترشحT-3 وT-4 را تنظيم مي‌‌کند. در صورتي که غده تيروئيد شما بيمار باشد و مقادير بالايي هورمون ترشح کند سطح TSH در خون پايين تر از حد نرمال مي‌‌رود و در صورتي که نتواند هورمون کافي توليد کند سطحTSH از حد نرمال بالاتر مي‌‌رود.

علل افزايش T-4:

در شرايط نرمال تيروئيد شما مقدار کافي هورمون توليد مي‌‌کند اما گاهي مقدار توليدT-4 بالا مي‌‌رود که مي‌‌تواند به علل زير باشد:

بيماري گرويز ( Graves): در اين بيماري که يک اختلال اتوايمي‌ون است آنتي بادي ترشح شده توسط سيستم ايمني سبب تحريک غده تيروئيد و توليد مقادير بالاي T-4مي‌‌شود. اين علت يکي از رايج ترين علل ايجاد هيپرتيروئيديسم است در شرايط عادي سيستم ايمني آنتي بادي‌‌ها را جهت محافظت بدن در مقابل ويروس‌‌ها، باکتري‌‌ها و ساير مواد خارجي که بدن را مورد ت‌هاجم قرار داد‌هاند استفاده مي‌‌کند، در بيماريGravesآنتي بادي‌ها به اشتباه به غده تيروئيد شما و گهگاه به بافت‌هاي پشت چشم شما (Gravesopthalompathy) يا به پوست شما (Gravesdermopathy) به خصوص پوست ناحيه ساق پا حمله مي‌‌کنند، دانشمندان در مورد بيماري Graves و علت ايجاد آن مطمئن نيستند اما زمينه ژنتيک را در آن موثر مي‌‌دانستند.

التهاب غده تيروئيد، گاهي اوقات غده تيروئيد شما ملتهب مي‌‌شود و اين التهاب مي‌‌تواند سبب شود که هورمون تيروئيد زيادي در غده تيروئيد ذخيره شود و به جريان خون ترشح شود، يکي از انواع نادر التهاب تيروئيد که التهاب نيمه حاد نامي‌ده مي‌‌شود مي‌‌تواند سبب ايجاد درد در غده تيروئيد شود انواع ديگر آن بي درد هستند و گاهي اوقات بعد از بارداري اتفاق مي‌‌افتد .

عوامل خطرساز ‌:

هايپرتيروئيديسم به خصوص بيماري Gravesمعمولا به صورت خانوادگي منتقل مي‌‌شود و در بين زنان رايج تر از مردان است در صورتي که يکي از اعضاي خانواده شما دچار بيماري تيروئيد است با پزشک خود در اين مورد صحبت کنيد و از او بخواهيد تا راهنمايي‌هاي لازم در مورد ميزان مراجعات به پزشک وکنترل بيماري با شما ارائه دهد.

عوارض ‌:

هايپرتيروئيديسم مي‌‌تواند عواقب متعددي را به دنبال داشته باشد که عبارتند از:

مشکلات قلبي: يکي از جدي‌ترين مشکلات هيپرتيروئيديسم درگير کردن قلب است که شامل افزايش ضربان قلب و ضربان نامنظم قلب است که اين عوارض با درمان مناسب قابل درمان هستند.

شکنندگي استخوان: هيپرتيروئيديسم درمان نشده مي‌‌تواند سبب ضعف و شکنندگي استخوان‌ها(استئوپروز) شود مقاومت استخوان‌‌هاي شما تا حدي به مقدار کلسيم و ساير مي‌نرال‌هاي موجود در آن‌ها بستگي دارد مقادير بالاي هورمون تيروئيد توانايي بدن براي نگهداري کلسيم در استخوان‌ها را ضعيف مي‌‌کند.

مشکلات چشم: افرادي با بيماري چشمي‌‌Gravesدچار مشکلات چشمي‌‌مانند بيرون زدگي ،قرمزي و يا تورم، حساسيت به نور، ديد تار و ديد دوتايي مي‌‌شود.

پوست قرمز و متورم:در بعضي موارد نادر افرادي با بيماري پوستي Gravesپوست تحت تاثير قرار مي‌‌گيرد و سبب قرمزي و تورم پوست به خصوص در ساق و کف پا مي‌‌شود.

تيروئيد سمي‌: هيپرتيروئيديسم مي‌‌تواند شما را در خطر تيروئيد سمي‌‌قرار دهد و به صورت ناگهاني علائم را شدت دهد و منجر به تب، افزايش ضربان قلب و گاهي اوقا ت سبب هذيان گويي شود، اگر اين علائم را ديديد سريعا در پي درمان باشيد.

درمان ‌:

درمان‌‌هاي متعددي براي پرکاري تيروئيد وجود دارد بهترين روش براي شما به سن، وضعيت جسمي‌‌و وخامت حال شما بستگي دارد:

يد راديو اکتيو: يک داروي خوراکي است. يد راديو اکتيو توسط غده تيروئيد شما جذب مي‌‌شود و سبب منقبض شدن غده تيروئيد و فروکش کردن علائم مي‌‌شود که معمولا3 تا 6 ماه به طول مي‌‌انجامد زيرا اين نوع درمان سبب مي‌‌شود فعاليت تيروئيد شما به طور قابل ملاحظ‌هاي کم شود و شما سرانجام احتمالا نياز داريد که دارو‌ها را به صورت روزانه براي جايگزين کردن تيروکسين دريافت کنيد .

دارو‌هاي ضد تيروئيد: اين دارو‌ها به تدريج علائم پرکاري تيروئيد را به وسيله ي جلوگيري از توليد مقدار زياد هورمون توسط غده تيروئيد شما کاهش مي‌‌دهندکه شامل: Propylthiouracilو Methimazole استعلائم بعد از 6 تا 12 هفته شروع به بهبود مي‌‌کند، اما درمان به وسيله قرص‌‌هاي ضد تيروئيد به طور معمول يک سال يا بيشتر به طول مي‌‌انجامد. در بعضي افراد مشکل دائمي‌‌است و در بعضي افراد دوره‌هاي بهبود و بازگشت بيماري وجود دارد. هردو داروي ذکر شده آسيب‌‌هاي شديد کبدي خواهند داشت و گاهي سبب مرگ خواهند شد از آنجا که Propylthiouracilآسيب‌‌هاي جدي تري به کبد وارد مي‌‌کند در کل تنها زماني بايد مصرف شود که Methimazole قابل تحمل نباشد.

بتابلوکر‌ها: اين دارو‌ها معمولا جهت درمان فشار خون بالا استفاده مي‌‌شوند و سبب کاهش سطح تيروئيد شما نخواهند شد اما مي‌‌توانند سبب کاهش ضربان قلب سريع شوند و از تپش قلب جلوگري کنند بههمين علت پزشک شما اين دارو‌ها را تا زماني که سطح تيروئيد شما به حد نرمال نرسيده تجويز مي‌‌کند.

جراحي:در صورتي که نتوانيد دارو‌هاي ضد تيروئيد را تحمل کنيد و با درمان راديو اکتيو مخالف باشيد احتمالا بايد براي جراحي آماده شويد گرچه اين روش تنها در تعداد محدودي از افراد قابل انجام است.

در تيروئيدکتومي‌‌يا برداشتن غده تيروئيد پزشک بيشترين قسمت غده تيروئيد را خارج مي‌‌کند خطرات اين جراحي شامل آسيب به تار‌هاي صوتي و غدد پارا تيروئيد (غدد ريز قرار گرفته در پشت غده تيروئيد که سطح کلسيم را در خون کنترل مي‌‌کند) است، به علاوه شما به درمان مادام العمر با لووتروکسين(LEVOXYLوSYNTHROIDو غيره) نياز خواهيد داشت تا سطح هورمون تيروئيد در بدن شما را تنظيم کند، اگر غدد پاراتيروئيد شماهم برداشته شود شما براي نرمال نگاه داشتن سطح کلسيم ‌تان نياز به درمان داريد.

نشانه ها
fjrigjwwe9r1tblBimari:Neshaneh_Bimari
fjrigjwwe9r3tblBimari:Neshaneh_Bimari
fjrigjwwe9r0tblBimari:Neshaneh_Bimari

علائم هايپر تيروئيديسم مشابه مشکلاتي است که در ساير بيماري‌ها پيش مي‌‌آيد به همين علت تشخيص آن براي پزشک شما کمي‌‌ دشوار خواهد بود ولي به هر حال علائم و نشانه‌هايي دارد که عبارتند از:

کاهش وزن ناگهاني حتي در زماني که اشتهاي شما و برنامه غذايي تان نرمال است و يا حتي افزايش غذاي مصرفي هم داشته ايد.

افزايش ضربان قلب به طور عادي بيش از 100 ضربه در دقيقه ،ضربان قلب نامنظم و فشار قلب

افزايش اشتها

عصبانيت و کج خلقي

لرزه که معمولا در دست‌ها و انگشتان ديده مي‌‌شود.

تعريق

تغيير در الگوي دفع مدفوع به خصوص افزايش دفع مدفوع

خستگي و ضعف ماهيچه

اشکال در خواب

معمولا در بزرگسالان يا هيچ يک از علائم مشاهده نمي‌‌شود و يا يکي از علائم را به صورت خفيف نشان مي‌‌دهند مانند افزايش ضربان قلب ، عدم تحمل گرما، خستگي زود هنگام در هنگام فعاليت‌هاي روزمره .

دارو‌هايي تحت عنوان بتا بلوکر‌ها که در شرايط پرفشاري خون يا ساير بيماري‌ها مصرف مي‌‌شود مي‌‌توانند سبب قطع علائم هيپرتيروئيديسم شوند.

عوارض مختلف چشمي‌‌(Graves opthalmopathy) : يکي از مشکلات نادر در هيپرتيروئيديسم Graves opthalmopathyاست که روي چشم‌ها تاثير مي‌‌گذارد در اين اختلال بافت‌‌ها و ماهيچه‌‌هاي پشت چشم متورم مي‌‌شود و کره چشم از حدقه بيرون مي‌‌زند و از حالت عادي خارج مي‌‌شود و حالت برآمدگي خواهد داشت اين برآمدگي به اين علت است که کره چشم از حدقه تا حدي بيرون زد‌هاست و اين مطلب مي‌‌تواند سبب شود که قسمت قدامي‌‌کره چشم شما دچار خستگي شود علائم اين بيماري چشم عبارتند از:

  • برآمدگي کره چشم
  • چشمان ورم کرده يا قرمز
  • افزايش پارگي يا احساس ناراحتي در يک يا هر دو چشم
  • حساسيت به نور،ديد تار يا ديد دوتايي، التهاب و يا کاهش حرکات چشم
زمان مراجعه به پزشک
fjrigjwwe9r2tblBimari:morajePezeshk_Bimari
رژیم غذایی
fjrigjwwe9r1tblBimari:Rejim_Bimari
fjrigjwwe9r3tblBimari:Rejim_Bimari
fjrigjwwe9r0tblBimari:Rejim_Bimari
پیشگیری
fjrigjwwe9r0tblBimari:Pishgiri_Bimari
fjrigjwwe9r3tblBimari:Pishgiri_Bimari

ندارد.

آزمایشهای تشخیص بیماری
fjrigjwwe9r2tblBimari:Azamayesh_Bimari
fjrigjwwe9r3tblBimari:Azamayesh_Bimari
fjrigjwwe9r1tblBimari:Azamayesh_Bimari
متخصصین مربوطه
fjrigjwwe9r0tblBimari:Motekhases_Bimari
راهنمایی بیشتر
 
آشنایی با آی پزشک
درباره آی پزشک
تماس با آی پزشک
عضویت در آی پزشک
جستجو در آی پزشک
تماس با آی پزشک
وب سایت : www.IPezeshk.com
وب ایمیل : info@IPezeshk.com