آسکاريازيس (عفونت آسکاريس)«عفوني«
داروخانه
 
    
آسکاريازيس (عفونت آسکاريس)
معرفی بیماری
fjrigjwwe9r2tblBimari:des_Bimari

آسکاريس در همه جا ديده مي شود ، بيشترين موارد بيماري در کشورهاي داراي آب و هواي گرم ديده مي شود . آسکاريس يک عفونت منتقل شونده از راه خاک است که اين انتقال به انتشار تخم ها در شرايط مساعد محيطي براي بلوغ آنها بستگي دارد . عفونت با آسکاريش شايع ترين آلودگي کرمي در انسان است که حدود 1 بيليون نفر را در سراسر جهان آلوده کرده است . اين عفونت در بچه هاي سنين قبل از مدرسه يا سالهاي اوليه مدرسه شايع تر است .

مشخصات
fjrigjwwe9r0tblBimari:Text_Bimari
علل‌:

زندگي در شرايط پرجمعيت يا غيربهداشتي بسيار خطرزاست. دفع غيربهداشتي مدفوع و استفاده از کود انساني 2 فعاليت عمده غيربهداشتي مسئول بومي شدن آسکاريازيس هستند. نحوه انتقال بيماري به انسان از دست به دهان است که در آن انگشت ها در اثر تماس با خاک آلوده شده اند . راه ديگر انتقال ،‌ مواد غذايي است بويژه آن دسته از غذاهايي که عموماً به صورت خام استفاده مي شوند و توسط حشرات يا با استفاده از کود آلوده مي گردند . تخم هاي موجود در خاک تا ماهها خاصيت عفونت زايي خود را حفظ مي کنند ، و در هواي سرد ( 5 تا 10 درجه سانتيگراد ) تا 2 سال زنده مي مانند . عفونت در انسان از طريق خوردن تخم جنين دار موجود در خاک به همراه خوردن سبزيجات و صيفي جات آلوده ايجاد مي شود. تخم پس از وارد شدن به بدن در روده باز و لارو آزاد مي شود.مرحله عفونت زاي آسکاريس ،‌تخم هاي رسيده حاوي دارو است . تخم ها از طريق مدفوع آلوده دفع مي گردند و طي 5 روز تا روز شرايط مساعد محيطي بالغ شده و عفونت زا مي گردند.

عامل زنده بيماريزا

مخزن عفونت

لوازم آلوده: مدفوع انسان تنها مخزن عفونت است.

ميزبان: ميزان آلودگي در کودکان زياد است و کودکان عمده ترين پخش کننده آلودگي هستند.

عوامل محيط زيست: آسکاريس يکي از کرمهاي منتقله از راه خاک است. تخم کرمهاي آسکاريس در شرايط مساعد ماهها و حتي سالها زنده مي ماند. مهمترين اين عوامـل براي تنظيم تعداد تخم هاي آسکاريس عبارتند از:

گرما، رطوبت، فشاراکسيژن، پرتوهاي فرابنفش آفتاب؛ کم بودن گرماي محيط مانع از تکامل تخم کرم مي شود و خاک هاي رس براي تکامل تخم کرم از همه مساعدتر هستند.

عادات انسان: زياد شدن تخم کرم در خاک به سبب عادات انسان در دفع مدفوع در فضاي آزاد به صورت پراکنـــده روي مي دهد و مهمترين عاملي است که موجب انتشار گسترده آسکاريس در جهان مي شود. اين حالي است که کودکان خردسال عادت به استفاده از مستراح ندارند و خانه و اطراف آن را آلوده مي کنند! تخم آلوده کننده مي تواند دستها و خوراکي هاي کودکاني را که روي زمين بازي مي کنند آلوده کند.

دوره واگيري: تا زماني که تمام آسکاريس هاي بارور در روده از بين نروند و مدفوع از نظر تخم کرم منفي نشود آلوده کنندگي وجود دارد.

عوارض‌:

آسکاريازيس ريوي پس از آلودگي شديد با تخم کرم ايجاد مي گردد و بيشتر در افرادي بروز مي کند که در مناطق داراي انتقال فصلي آسکاريس زندگي مي کنند بيماري در حالت مزمن و پيشرفته موجب مرگ تعدادي از بيماران و همچنين صرف هزينه هاي بسيار زياد و جراحي مي گردد. اين انگل در شرايطي که بشر در حال قدم گذاشتن به قرن بيست و يکم است همچنان شايع ترين کرم روده اي انسان در جهان است.

    در صورت عدم درمان :
  • مهاجرت کرم ها به ساير نواحي بدن
  • انسداد روده
درمان‌:
    اصول کلي :
  • بررسي هاي تشخيصي ممکن است شامل آزمايش مدفوع يا بررسي کرم بالغ (در صورت دفع شدن همراه مدفوع ) براي شناسايي کرم ، و راديوگرافي ريه (گاهي ) باشد. درمان در منزل امکان پذير بوده و شامل داروهاي ضد کرم و ساير مراقبت هاي بهداشتي است .
  • شستشوي با دقت دست ها پس از توالت رفتن يا قبل از غذا توصيه مي شود. از وارد کردن انگشتان به دهان خودداري کنيد. ناخن ها را کوتاه و تميز نگه داريد.
  • نواحي مقعد و تناسلي را حداقل روزي دوبار با صابون و آب گرم بشوييد. شستشو را با دفت و ترجيحاً زير دوش انجام دهيد. از حمام وان استفاده نکنيد.
  • در صورت امکان همه لباس هاي راحتي ، لباس هاي خواب ، زيرپوش ها و حوله هاي آلوده اي را که توسط فرد مبتلا استفاده شده بجوشانيد. لباس هاي بافتني که قابل شستشو نيستند را در محلول آمونياک (يک فنجان محلول خانگي آمونياک در پنج گالن آب سرد) بخيسانيد.
  • پس از درمان ، صندلي توالت ، کف حمام و اثاثيه را به دقت شستشو و تميز کنيد. قاليچه ها، روميزي ها، پرده ها، مبلمان و صندلي ها را به دقت با جاروبرقي تميز کنيد. اسباب بازي هاي فلزي يا اشياي فلزي مشابه را در يک اجاق داغ استريل کنيد.
    داروها :
  • داروهايي براي از بين بردن کرم ها، نظير پيرانتل پاموات ، پيرازين يا مبندازول (اين دارو ممکن است باعث ناهنجاري جنين گردد؛ بنابراين مصرف آن در خانم هاي باردار ممنوع است ). اين داروها را مي توان به صورت يک مقدار واحد تجويز کرد.
نشانه ها
fjrigjwwe9r2tblBimari:Neshaneh_Bimari
fjrigjwwe9r1tblBimari:Neshaneh_Bimari
fjrigjwwe9r3tblBimari:Neshaneh_Bimari
  • تحريک پذيري
  • ‌بيقراري مثانه
  • اشتهاي متغير يا بي اشتهايي
  • ‌خستگي مکرر
  • کاهش وزن يا فقدان وزن گيري مناسب (در کودکان )
  • ‌دردهاي پيچشي شکم
  • اسهال (گاهي )
  • ‌سرفه و خس خس (به ندرت ) کرم ها ممکن است گاهي در مدفوع يا بستر کودکان ديده شوند. به ندرت ممکن است کرم ها با استفراغ خارج شوند.

اين کرم از محتويات غذايي روده بيماران تغذيه مي کند و موجب سؤ تغذيه، کمبود ويتامين A و کاهش رشد فصلي در کودکان مناطق آندميک و … مي گردد؛ همچنين در صورتي که تعداد کرمها زياد باشد انسداد مجاري مثل روده، پانکراس، راههاي هوايي و آپانديسيت، يرقان انسدادي، آبسه کبدي و … را به دنبال دارد. وجود کرم بالغ در روده کوچک علائم مبهمي مانند درد شکم و نفخ ايجاد مي کند . انسداد روده که بسيار نادر است و حداکثر سن بروز آن 1تا 6 سالگي است ناشي از توده کرم ها در کودکان به شدت آلوده است .
زمان مراجعه به پزشک
fjrigjwwe9r2tblBimari:morajePezeshk_Bimari
رژیم غذایی
fjrigjwwe9r2tblBimari:Rejim_Bimari
پیشگیری
fjrigjwwe9r1tblBimari:Pishgiri_Bimari
fjrigjwwe9r3tblBimari:Pishgiri_Bimari
fjrigjwwe9r2tblBimari:Pishgiri_Bimari
    پيشگيري اوليه: براي کنترل بيماري روشهاي مختلفي وجود دارد از جمله:
  • احداث توالت هاي بهداشت و دفع بهداشتي مدفوع و آموزش بهداشت جامعه در مورد به کارگيري مستراح هاي بهداشتي، بهداشت فردي ـ همگاني و دگرگوني الگوهاي رفتاري.
  • راه اندازي سيستم هاي بهداشتي (آب آشاميدني سالم، مصرف موادغذايي سالم، نظارت بر نحوه تهيه و توزيع موادغذايي و اماکن، دفع صحيح زباله و تصفيه فاضلاب.)
  • استفاده نکردن از کود انساني در کشاورزي.
    پيشگيري ثانويه:
  • براي درمان بيماران (مخزن عفونت) داروهاي مؤثري وجود دارد، اما در مناطق داراي ميزان بالاي آلودگي به دليل تأثير اين اقدامات در دراز مدت و با توجه به لزوم اجراي برنامه هاي ضربتي براي کاهش سريــع آلودگي براساس دستورعمل هاي سازمان جهاني بهداشت، درمان همگاني آسکاريازيس يکي از روشهاي مؤثر و سريع کنترل آلودگي در مناطق با شدت آلودگي بالاتر از 40 درصد است.
  • همچنين شستشوي مکرر دست ها هميشه قبل از غذا خوردن
  • خودداري از وارد کردن انگشتان به دهان
آزمایشهای تشخیص بیماری
fjrigjwwe9r2tblBimari:Azamayesh_Bimari
fjrigjwwe9r1tblBimari:Azamayesh_Bimari
fjrigjwwe9r3tblBimari:Azamayesh_Bimari
متخصصین مربوطه
fjrigjwwe9r1tblBimari:Motekhases_Bimari
fjrigjwwe9r2tblBimari:Motekhases_Bimari
fjrigjwwe9r3tblBimari:Motekhases_Bimari
راهنمایی بیشتر
 
آشنایی با آی پزشک
درباره آی پزشک
تماس با آی پزشک
عضویت در آی پزشک
جستجو در آی پزشک
تماس با آی پزشک
وب سایت : www.IPezeshk.com
وب ایمیل : info@IPezeshk.com