آسم شغلي«دستگاه تنفس و ريه ها«
کلينيک تخصصي و فوق تخصصي
 
    
آسم شغلي
معرفی بیماری
fjrigjwwe9r1tblBimari:des_Bimari
fjrigjwwe9r2tblBimari:des_Bimari
fjrigjwwe9r3tblBimari:des_Bimari

آسم شغلي بيماري است که با ايجاد تنگي متغير و افزايش پاسخ دهي راه هوايي در مواجهه با عوامل موجود در محيط کار مشخص مي‌گردد. چنانچه آسم بلافاصله پس از مواجهه با عامل ايجادکننده بروز کند و دوره نهفتگي وجود نداشته باشد، به نام آسم تحريکي يا نشانگان راه هوايي تحريک پذير (RADS) خوانده مي‌شود.

مشخصات
fjrigjwwe9r1tblBimari:Text_Bimari
fjrigjwwe9r3tblBimari:Text_Bimari
fjrigjwwe9r0tblBimari:Text_Bimari
علل‌:

شيوع به عوامل مختلفي نظير استعداد ميزبان، نوع شغل، مدت و کيفيت مواجهه بستگي دارد. در حال حاضر بيش از 300 ترکيب مؤثر در ايجاد آسم شغلي شناسايي شده‌اند. با پيچيده شدن فن آوري صنعتي و افزودن ترکيبات شيميايي جديد به محيط کار اين فهرست در حال گسترش است. اين عوامل با دو ساز و کار ايمونولوژيک و غير ايمونولوژيک مي‌توانند سبب ايجاد آسم گردند. هنگامي که تهويه هوا سريع‌تر باشد، تنفس از راه بيني، به تنفسي مخلوط از راه‌هاي بيني و دهان تبديل مي‌شود و باعث مي‌شود که ميزان هواي بيشتري، نازوفارنکس را ميان‌بر بزند و بدين‌ترتيب، نقش تصفيه‌کنندگي نازوفارنکس حذف شود.

اين امر باعث مي‌شود که مواجهه مجاري هوايي تحتاني با مواد استنشاقي افزايش يابد و منجر به صدمه بيشتري شود. در بين بيماري‌هاي ريوي وابسته به شغل، آسم شغلي شايع‌ترين آنها محسوب مي‌شود.

عوامل مؤثر در آسم شغلي به دو گروه اصلي تقسيم مي‌شوند:

  •  پروتئين‌هاي با وزن مولکولي زياد با منشا گياهي، حيواني يا ميکروبي نظير پروتئين غلات يا آرد آلوده به حشرات (در نانوايان و آسيابان) و دانه‌ها و حبوبات (صنايع غذايي و کشاورزان).
  • ترکيبات شيميايي با وزن مولکولي کم (کمتر از 3 کيلو دالتون) نظير: ايزوسيانات (صنايع پلاستيک و رنگ)، انيدريدها (صنايع پلاستيکي و رزين‌هاي اپوکسي(.
تشخيص بر مبناي شرح حال دقيق شغلي، معاينه فيزيکي، ارزيابي محل کار و بررسي کمي ميزان مواجهه، بررسي پادتن (آزمون پوستي خراش، RAST يا اليزا)، آزمون عملکرد ريه و آزمون‌هاي تحريکي (اختصاصي و غير اختصاصي) است. درمان اصلي قطع مواجهه اشتغال به ساير حرفه هاست.
عوارض‌:

مواد استنشاق شده در محيط کار، علاوه بر بيماري‌هاي عروقي مي‌توانند بروز بيماري‌هاي مزمن ريوي مهمي را نيز سبب شوند.

نشانه ها
fjrigjwwe9r1tblBimari:Neshaneh_Bimari
fjrigjwwe9r0tblBimari:Neshaneh_Bimari
نشانه هاي اصل? آسم شامل خس خس کردن هنگام تنفس، تنگ? نفس، سخت? قفسه س?نه و سرفه است. ا?ن نشانهها در نت?جه التهاب و تنگ? مجاري تنفس? در پاسخ به مشکل التهاب? ا?جاد ميشوند.
زمان مراجعه به پزشک
fjrigjwwe9r3tblBimari:morajePezeshk_Bimari
fjrigjwwe9r2tblBimari:morajePezeshk_Bimari
fjrigjwwe9r1tblBimari:morajePezeshk_Bimari
رژیم غذایی
fjrigjwwe9r2tblBimari:Rejim_Bimari
fjrigjwwe9r3tblBimari:Rejim_Bimari
fjrigjwwe9r1tblBimari:Rejim_Bimari
پیشگیری
fjrigjwwe9r2tblBimari:Pishgiri_Bimari
افرادي که آسم شغلي وابسته به مواد حساسيت‌ زاي تائيد شده دارند بايد از چنين محيط‌هايي دور شوند. افتراق بين آسم شغلي ناشي از مواد حساسيت‌ زا با آسم شغلي ناشي از مواد محرک، به علت داشتن درمان‌هاي متفاوت، مهم است. افراد داراي آسم ناشي از مواد حساسيت‌زا حتي با مقادير کم اين مواد، دچار واکنش مي‌شوند و اصلا نبايد درآن محيط قرار بگيرند. اما افراد داراي آسم ناشي از مواد محرک، مي‌توانند در همان ساختمان کار کنند تنها اين افراد بايد به جايي منتقل شوند که با مقادير زياد اين مواد، مواجهه نداشته باشند و يا از وسايل محافظتي استفاده کنند. پيگيري بيماران نشان داده است که اکثر بيماران آسم شغلي حتي اگر سال‌ها پس از اجتناب از مواجهه، بررسي شوند، به طور کامل بهبود نيافته‌اند و اين امر اهميت تشخيص به موقع و سريع را مشخص مي‌کند. درصورتي که بيمار با وجود درمان دارويي مناسب، هنوز هم دچار افزايش پاسخ‌دهي راه‌هاي هوايي باشد، ممکن است به محدود کردن مواجهات محيطي وي با عوامل آغازکننده غيراختصاصي آسم مانند هواي سرد، دود، گرد و غبار و همچنين محدود کردن فعاليت بيمار، نياز باشد.
آزمایشهای تشخیص بیماری
fjrigjwwe9r3tblBimari:Azamayesh_Bimari
fjrigjwwe9r2tblBimari:Azamayesh_Bimari
متخصصین مربوطه
fjrigjwwe9r0tblBimari:Motekhases_Bimari
راهنمایی بیشتر
 
آشنایی با آی پزشک
درباره آی پزشک
تماس با آی پزشک
عضویت در آی پزشک
جستجو در آی پزشک
تماس با آی پزشک
وب سایت : www.IPezeshk.com
وب ایمیل : info@IPezeshk.com