آسم ناشي از فعاليت ورزشي«دستگاه تنفس و ريه ها«
کلينيک تخصصي و فوق تخصصي
 
    
آسم ناشي از فعاليت ورزشي
معرفی بیماری
fjrigjwwe9r3tblBimari:des_Bimari
fjrigjwwe9r0tblBimari:des_Bimari
fjrigjwwe9r1tblBimari:des_Bimari

آسم يکي از بيماريهاي مزمن است که در برخي از ورزشکاران مشاهده ميشود. آسم به عنوان "اختلال التهابي مزمن مجاري تنفسي" تعريف ميشود.

مشخصات
fjrigjwwe9r1tblBimari:Text_Bimari
fjrigjwwe9r3tblBimari:Text_Bimari
fjrigjwwe9r0tblBimari:Text_Bimari
علل‌:

عواملي که تنگي برونش ها را ايجاد ميکنند ب?ن افراد مختلف، متفاوتند. اما عوامل متداول عبارتند از فضولات حيوانات، گرد و خاک محيط، گرده گياهان، دود سيگار و آلودگي هوا. علاوه بر اين، سرماخوردگي، آنفولانزا و بيماريهاي عفوني ديگر ميتواند انقباض برونش ها را تشديد نمايد. عواملي که به نسبت کمتري موجب تنگي برونشها ميشوند عبارتند از کپک ها و قارچ ها، و برخي از غذاهاي خاص، مثل لبنيات، ماهي، صدف، مواد حاوي خميرمايه، آجيلها، و برخي از رنگ ها و نگهدارنده هاي غذايي. تعداد محدودي از افراد مبتلا به آسم به برخي از داروهاي متداول مانند آسپرين، ايبوپروفن و پاراستامول، واکنش منفي نشان ميدهند. اين واکنش به ويژه در افراد مبتلا به آسمي که ورزش ميکنند، مشخصتر است، زيرا براي درمان آسيبهاي عضلاني اسکلتي و کشيدگيها از اين داروها استفاده ميشود. احتمالا فعاليت ورزشي يکي از متداول ترين عوامل تشديد کننده تنگي برونشها است. در حدود 90 درصد از افرادي که آسم حساسيتي دارند و در برخي از افرادي که آسم حساسيتي ندارند، فعاليت ورزشي يکي از عوامل بالقوه تنگي برونشها است (لاکرويي، 1999). شدت آسم ناشي از فعاليت ورزشي بين افراد مختلف متفاوت است و اوج آن حدود 10 دقيقه بعد از قطع فعاليت ورزشي است ( بيسد وهمکاران، 1999). تنگي برونش ها با سرفه، التهاب مجاري تنفسي و توليد موکوس همراه است. فراواني EIA (آسم ناشي از ورزش ) در ورزشکاران نخبه بين 10 تا 50 درصد متغير است و بستگي به رشته ورزشي آنان دارد.

درمان ‌:

درمان EIA بستگي به اين مسئله دارد که آيا ورزشکار در فصل مسابق ه و در نتيجه تحت ممنوعيـت قوانين دوپينگ سازمان کنترل کننده است. اگر ترديد وجود دارد، ورزشکار بايد بـه قـوانين سـازمان کنترل کننده مراجعه کند تا بر اساس راهنمايي هاي جديد، درمانهاي مجاز دارويي EIA را بيابد. هدف هر روش درماني، به حداقل رساندن علائم، کاهش خطر تشديد بيماري، و بهينه نمودن توانايي ورزشکار در حد توانايي او است. روش مرسوم درمان آسم ، تحت نظارت پز شک متخـصص تـنفس بـا استفاده از دارو انجام مي شود (درمان دارويي ). اما براي ورزشـکاراني کـه در فـصل مـسابقه هـستند . دارو درماني نياز به شناخت کامل قوانين دوپينگ در رشته ورزشي مربوطه دارد و نمـي تـوان بـدون مراجعه اوليه به جديدترين قوانين دوپينگ در آن رشته ورزشي، توصيه دارويي نمود . با فـرض اينکـه قوانين مربوط به استفاده از داروهاي آسم در نظر گرفتـه شـده، روش هـاي دارو درمـاني EIA بايد با نظارت پزشک انجام شود. در EIA، تفاوتهاي بين فردي زياد است که روشهاي بسيار اختصاصي را در درمان بيماري مي طلبد..

نشانه ها
fjrigjwwe9r1tblBimari:Neshaneh_Bimari
fjrigjwwe9r2tblBimari:Neshaneh_Bimari
نشانه هاي اصلي آسم شامل خس خس کردن در هنگام تنفس، تنگي نفس، سختي قفسه سينه و سرفه است. اين نشانه ها در نتيجه التهاب و تنگي مجاري تنفسي در پاسخ به مشکل التهابي ايجاد مي شوند. تنگي مجاري تنفسي از طريق سلسله جريانات پيچيده اي اتفاق ميافتد که با آزاد شدن واسطه هاي التهابي آغاز ميشود و با انقباض عضلات صاف اطراف مجاري تنفسي به اوج ميرسد. تنگ شدن مجاري تنفسي، تنگي برونش ها ناميده مي شود. علاوه بر تنگ شدن مجاري تنفسي که بر اثر انقباض عضلات صاف ايجاد مي شود، تورم ناشي از التهاب و تخريب پوشش مجاري تنفسي به داخل حفره مجاري تنفسي و افزايش موکوس، موجب ميشود که تنگي مجاري تنفسي مزمن گردد. اين وقايع، اندازه داخلي مجاري تنفسي را کاهش ميدهد و علائم ذکر شده مربوطه را ايجاد ميکند.
زمان مراجعه به پزشک
fjrigjwwe9r3tblBimari:morajePezeshk_Bimari
fjrigjwwe9r1tblBimari:morajePezeshk_Bimari
fjrigjwwe9r0tblBimari:morajePezeshk_Bimari
رژیم غذایی
fjrigjwwe9r0tblBimari:Rejim_Bimari
پیشگیری
fjrigjwwe9r2tblBimari:Pishgiri_Bimari

اجتناب از انجام ورزش، در صورت وجود نشانه‌ها قبل از شروع فعاليت ورزشي . افرادي که اولين بار در حين ورزش دچار حمله آسم شوند، اولين قدم توقف فعاليت و خارج شدن از محيط ورزش مي باشد.

انتخاب ورزش مناسب با کمترين احتمال ظهور حملات آسم

اصلاح برنامه ورزشي تغيير در نوع، شدت و مدت ورزش

گرم کردن بدن به ميزان کافي و القاء دوره مقاومت چند دقيقه قبل از شروع فعاليت ورزشي (آهسته آهسته ورزش را آغاز کنيد)

سعي به تنفس با بيني (با دهان باز تنفس نکنيد)

پرهيز از فعاليت ورزشي در شرايط جوي نامتعادل (مانند هواي کمتر از10 درجه سانتي‌گراد و با رطوبت کم) و در هنگام آلودگي هوا و وجود مواد محرک وآلرژن

پرهيز از فعاليت ورزشي در زمان ابتلا به عفونت‌هاي تنفسي مثل سرماخوردگي يا آلرژي‌هاي تنفسي و کنترل

دقت در مصرف مواد غذايي، خوردن غذاهاي نامناسب مي تواند عامل محرکي براي بروز آسم باشد. چند نوع ماده ي غذايي رايج که موجب بروز حملات آسم مي شوند عبارتند از:شير،تخم مرغ،آجيل و غذاهاي دريايي

استفاده از تجهيزات ورزشي مناسب مانند ماسک مخصوص

دور شدن از آشپزخانه، به گفته ي دکتر «کارلسون» حتي استشمام بوي غذاهايي که نسبت به آنها حساسيت داريد نيز موجب بروز حملات آسم مي شود. وي در يک تحقيق متوجه شد حتي يکبار استشمام کردن بوي نيمرو ظرف چند ثانيه موجب شروع حملات آسم در چند تن از بيماران شد

اشخاصي که دچار آسم ورزشي هستند ،توصيه ميشود داروهاي خود را همراه داشته باشيد، اگر 15 دقيقه قبل از شروع ورزش داروي خود را مصرف نماييد،با مشکلي روبرو نخواهيد شد.

آزمایشهای تشخیص بیماری
fjrigjwwe9r3tblBimari:Azamayesh_Bimari
fjrigjwwe9r0tblBimari:Azamayesh_Bimari
متخصصین مربوطه
fjrigjwwe9r2tblBimari:Motekhases_Bimari
راهنمایی بیشتر
معرفی پزشکان متخصص بیماری: گروه تخصصی ريه
 
آشنایی با آی پزشک
درباره آی پزشک
تماس با آی پزشک
عضویت در آی پزشک
جستجو در آی پزشک
تماس با آی پزشک
وب سایت : www.IPezeshk.com
وب ایمیل : info@IPezeshk.com