توصیه های پزشکی و بهداشتی«
حوزه : سلامت عمومي (همه گروهها)
موضوع : بهداشت فردي
عنوان : سلامت لبها
24) سوال : دلايل ايجاد خشکي در لب ها چيست؟
توصیه : اشعه خورشيد، باد و سرما، رطوبت کم، تنفس دهاني، تب و بيماري، برخي غذاها و لوازم آرايشي، باعث خشکي لبها مي شود.
fjrigjwwe9r2tblRecommendation:Result_Question
fjrigjwwe9r0tblRecommendation:Result_Question
fjrigjwwe9r1tblRecommendation:Result_Question
fjrigjwwe9r3tblRecommendation:Result_Question

خشکي و پوسته‌ريزي لب‌ها (کيليت يا التهاب لب) انواع مختلفي دارد که ممکن است در اثر التهاب خود لب ها يا التهاب پوست نواحي مجاور و يا حتي مخاط آن ايجاد شود. اشعه خورشيد، باد و سرما و رطوبت کم، باعث خشکي لبها مي شود.  افراديکه از راه دهان تنفس مي کنند و يا برخي غذاها و لوازم آرايش، ازديگر عوامل پديد آورنده خشکي لبهاست. در اين حالت پوست لب حالت ارتجاعي و طراوات خود را در سطح از دست داده و دچار ترک و پوسته‌ريزي مي‌شود که در اثر ليس زدن و يا کندن پوسته‌هاي آن و دستکاري، بدتر مي‌گردد. بيماري‌هاي تب‌دار داخلي آن را مستعد خشکي و ترک‌خوردگي مي‌کنند بنابراين وقتي رطوبت در لب‌ها کاهش يابد، خشکي و در ادامه ترک و شکاف همراه با درد و خونريزي در آن آشکار مي‌شود.

 

گاهي به علت مصرف مواد آرايشي غيراستاندارد مانند رژ لب‌، واکنش‌هاي حساسيتي به وجود مي‌آيد که مي‌تواند باعث بروز اگزماهاي تماسي و التهاب لب ها شود. کيليت (التهاب لب) ناشي از رژ، معمولا به لب‌ها محدود مي شود، ولي گاهي فراتر رفته و پوست ناحيه مجاور را نيز درگير مي‌کند. همچنان که التهاب ناشي از غذاها، پوست ناحيه اطراف لب را نيز مبتلا مي‌کند. رژ‌هايي که حاوي برق لب هستند بيشتر لب‌ها را خشک مي‌کنند.

حتي در مواردي خمير دندان و دهان‌شويه‌ها نيز ممکن است عامل التهاب لب‌ها باشند. برخي ترکيبات دندانپزشکي و بعضي از مواد غذايي نيز در افراد حساس، موجب التهاب لب‌ها مي‌شوند.

 

دلايل عمده و عمومي خشکي لبها را مي توان به صورت ذيل دسته بندي نمود:

 

علل مهم خشکي لب


ـ يکي از دلايل مهم خشکي لب، نور خورشيد و شرايط آب و هوايي سرد يا گرم بخصوص در مناطق خشک که با وزش بادهاي خشک و غبارآلود همراه است، مي‌باشد. به همين دليل کشاورزان و دامداران بيش از همه در معرض خشکي و حتي تومورهاي بدخيم لب هستند.

 

ـ خيس کردن لب با زبان که بر خلاف انتظار، آنزيم‌هاي دهان موجب تبخير چربي لب و خشکي بيشتر آن مي‌شوند.

 

ـ از دست دادن آب بدن به علت تب طولاني، گرمازدگي، اسهال يا ساير بيماري‌هاي حاد که بهترين درمان، مصرف مايعات و آبميوه فراوان است.

 

ـ کمبود بعضي از ويتامين‌ها و املاح مانند ويتامين‌هاي آ، ب، ث و املاحي مانند آهن، لذا تغذيه سالم و سرشار از ويتامين‌ها مانع از خشکي لب خواهد بود.

 

ـ حساسيت به بعضي مواد بهداشتي مانند خميردندان و مسواک يا صابون‌ها و شوينده‌هاي غير استاندارد و مهم‌تر از همه محصولات آرايشي مانند رژ و خط لب و در مواردي اعمال زيبايي در لب مانند پروتزگذاري، تزريق ژل و تاتو لب‌ها.

 

ـ مصرف بعضي داروها مانند ترتينوئين، ويتامين آ به مقادير زياد (آکوتان) يا ويتامين‌هاي محلول در چربي، داروهاي شيمي درماني، دپني سيلامين، ايزونيازيد و فنوتيازين.

 

ـ بعضي از غذاهاي ترش حاوي مواد اسيدي مانند سرکه و همچنين تنقلات، آجيل، آدامس و خوردني‌هايي که حاوي اسانس و مواد افزودني باشد.

 

ـ سرماخوردگي و انسداد مسير تنفسي بيني و در نتيجه نفس کشيدن از دهان. به همين دليل ورزشکاران به هنگام تنفس شديد با دهان باز، بيشتر دچار خشکي لب مي‌شوند.

 

- سيگار کشيدن که کمترين عارضه آن خشکي لب و دهان مي‌باشد.
استفاده از مطالب فقط با ذکر منبع Ipezeshk.com مجاز است.
 
<<2021222324252627282930>>
 
آشنایی با آی پزشک
درباره آی پزشک
تماس با آی پزشک
عضویت در آی پزشک
جستجو در آی پزشک
تماس با آی پزشک
وب سایت : www.IPezeshk.com
وب ایمیل : info@IPezeshk.com